CD skivor

Välkommen till en tur genom DELLENRIKET

Om du väljer att skaffa dig den dubbla CD skivan eller laddar ned motsvarande podcaster här på hemsidan startar Du vid torget i Delsbo och kör norrut in i de gamla bruksskogarna som ägdes av Iggesunds Bruk. Numera ingår det i Holmenkoncernen. Du färdas genom mäktiga skogar och genuina skogsbygder med anor från 1600-talets finnkolonisation. Den 200-åriga järnbruksepoken som började i mitten på 1700-talet illustreras med intressant anläggning som är nära nog intakta. Det blir en färdsträcka på omkring 140 km och en heldag i gamla skogs- och bruksbygder.

3 cd skivor Cd 3 omslaget

Dubbel CD;ns andra skiva eller att du laddar ned motsvarande podcaster här på hemsidan går färden vidare genom kulturbygden i anslutning till Dellensjöarna. Där finns det minnesmärken som är mer inriktad på mycket gamla sevärdheter och minnesmärken. Det finns lämningar från boplatser under järnåldern och historiska platser. För den naturintresserade kan ett stopp vid en fågelrik vik bli en upplevelse. Turen slutar efter omkring 60 km vid Sördellens utlopp som omformades för att medge sjötransporter från Dellarna till havet. Ett vågsamt företag som blev upprinnelsen till Dellenbanans tillkomst i slutet av 1800-talet. Den här delen behöver man 4-5 timmar för att genomföra.

Du har en egen personlig guide under färden i form av en CD-skiva som Du spelar i takt med förflyttningen. CD-skivan finns att köpa på tyristbyråerna och på vissa bensinstationer i området. Tiderna blir naturligtvis individuella beroende på körhastighet och uppehållstider vid de olika besökspunkterna.

En tredje CD skiva och nu även podcaster finns också och som tar resenären från Tamms kanal och vidare genom Högs bygden och passerar kyrkorna i Hög och Hälsingtuna och avslutar på en plats i Hudiksvall som kallas Varvet. Därifrån har man en bra överblick av ”staden mellan fjärdarna”.
Vid utloppet från Dellensjöarna berättar vi om hur virke från Härjedalen kom till det stora sågverket Forsa ångsåg och förklarar hur den omtalade ”motlutsflottningen” bedrevs.
Högsbygden är rik på fornlämningar bl.a. runstenar med s.k.hälsingerunor.
Kyrkorna uppfördes under den senare delen av 1100-talet Vi d slutstationen återger vi viktiga händelser från Hudiksvalls historia som en introduktion till ev. stadsvandring.

CD-skivorna säljs för

CD 1-2 kostar 100.-
CD 3 kostar 50.-

CD-Skivorna kan inköpas på följande ställen.

Bjuråkers Forngård
ICA Friggesund                 
Frägsta kulturgård           
Västansjö macken
Turistbyrån Hudiksvall

Moviken Masugn             
Forngården Delsbo          
Svambacken                     
Klanggården
Ystergården, Hillsta          

Capricorn, Delsbo
Bjuråkers Bygdegård
Dellenbanan, Delsbo
Ängebo Livs
Svågagården, Ängebo
Skinnars, Svedjebo

Translate »