Plats 51 – Lia byar och Lia marknad

Dellenriket
Dellenriket
Plats 51 - Lia byar och Lia marknad
/

Lia byar och Lia marknad   61.55.310    16.30.222

Lia by var förr Bjuråkers största by. Byn är uppdelad i Norr-Lia och Sör-Lia. I Lia fanns fram till 1955 ett ålderdomshem, förr kallades den för fattigstuga. Här fanns också en byskola på vänster sida efter överfarten av bron över Svågan. Huset står kvar. Den lades ner år 1961, när Friggesundsskolan invigdes.

Under 1800-talet fanns här en marknadsplats. Marknaden i Lia var så viktig att den t.o.m. fanns med tryck inskriven i almanackan. Första gången den skrevs in var år 1857. Marknaden hölls omkring den 15 januari. Det var praktiskt att ha marknad på vintern. Vintervägarna var mycket bättre än sommarens smala och gropiga kärrvägar.

På marknaden sålde bjuråkersborna, kött från vilt och fågel samt linnevävnader m.m. Köpmännen kom från när och fjärran. På marknaden dracks det mycket brännvin, och det fanns marknadsstånd som sålde ”kaskar”, d.v.s. rent brännvin med kaffe serverat i glas. År 1862 blev en man nedslagen och dödad vid ett slagsmål. Han hittades i ett dike med ett vedträd bredvid sig. Efter den händelsen flyttades marknadsplatsen ner till Bjuråkers kyrkby.

Fortsätt vägen du åker på och snart kommer du till en skylt, Norrdala 2 kilometer,  som visar till Naturcamping till höger. Gör gärna en avstickare på cirka en kilometer och upplev en fantastisk naturplats. Därefter återvänder du till vägen du kom från och tar till höger mot Holmberg.

Translate »