Plats 06 – Bjuråker Kyrka

Dellenriket
Dellenriket
Plats 06 - Bjuråker Kyrka
/

Bjuråkers kyrka | GPS 61.8613 – 16.5656

När man passerat Hotellet och ändan på sjön på höger sida, är man i Bjuråkers Socken. Kör till du ser en trevägskorsning där väg 305 vänger till vänster, har du kyrkan till höger.

Bjuråkers kyrka byggdes på 1750-talet i en mjuk rokokostil. I vissa delar av muren finna det rester av den stenkyrka som låg här tidigare och som byggdes redan på 1300-talet. Flera inventarier från den medeltida kyrkan finns bevarade, bl.a. ett altarskåp från början av 1500-talet som har tillverkats i Håken Gullesons

Verkstad. Håken Gulleson var verksam som målare och förestod en bildhuggarverkstad i Hälsingland. Skulpturerna som framförallt finns i Hälsinglands kyrkor, räknas som landets enda helt unika medeltidskonst. Kyrkan är också känd för att den ekumeniske banbrytaren Natan Söderbloms far var kyrkoherde här. Natan Söderblom gick i skola i Hudiksvall, känstgjorde sedan utomlands, blev Ärkebiskop 1914 och fick Nobells fredspris 1930.

Nu ska vi ut på väg 305 igen. Tag vänster, efter ca. 400 m. ser du en skyllt som visar mot Bjuråkers Forngård. Åk in där.

Translate »