Plats 02 – Delsbo. Om Delsbostintan

Dellenriket
Dellenriket
Plats 02 - Delsbo. Om Delsbostintan
/

Delsbo. Om Delsbostintan. | GPS 61.799299 – 16.553937

Delsbostintan var i början av 1900-talet den mångkulturella berättarkonstens drottning, Hon var en megakändis och hon drog ofattbart stor publik när hon iklädd sin delsbodräkt berättade historier från skogar och fäbodvallar, sjöng sina folkvisor och spelade på sin pipa.

Hon satt ofta i en stuga på Skansen, som då nyligen hade invigts, men hon turnerade också i Norge, Finland och USA. Delsbostintan var ett artistnamn, egentligen hette hon Ida Gawell-Blomental. Hon medverkade i flera filmer och skrev också böcker.

Delsbostintan var en del av den rörelse som växte fram kring sekelskiftet 1900, och som vurmade för det nationella och som lyfte fram just dräkter, dialekter och såna traditionsrika och vackra landskap som just Hälsingland. Själv kallade hon sig, lite dubbeltydigt, för ”Landsmålare”.

Vi ska få höra ett smakprov på hennes repertoar lite längre fram på turen. Statyn här i Delsbo, den restes 2003, femtio år efter hennes bortgång.

Nästa anhalt heter Stömne. Kör väg 305 mot Bjuråker efter drygt en kilometer passerar du en bro, där ska du ta av ner till vänster mot Kvarnen.

Translate »