Plats 04 – Västeräng Kulturreservat

Dellenriket
Dellenriket
Plats 04 - Västeräng Kulturreservat
/

Västeräng. Kulturreservatet Västeräng. | GPS 61.813306 – 16.553895

Historisk by. Ett 20-tal gamla hus och odlingar. Möjlighet till övernattning.

Västeräng är en av Hälsinglands bäst bevarade bymiljöer. Skog och jord skapade en solid ekonomi här redan på 1500-talet.

I dag består byn av ett 20-tal hus och på markerna här omkring finns också 23 lador som tillhör Västeräng. En hölada från 1580 är den äldsta byggnaden.

Bykärnan drabbades av en stor brand i slutet av 1600-talet, men husen byggdes genast upp igen och många av dem har stått här sedan dess.

Gårdar, marker, fäbodar och skog bildar en helhetsmiljö av mycket högt kulturhistoriskt värde. Och alltihopa sköts på ett sådant sätt att byggnaderna och de historiska spåren i landskapet bevaras. Västeräng är kulturreservat sedan 2002.

Tre stora gårdar bildar bykärnan. En av dem är Olérs som har tillhört samma släkt i 14 generationer. Husen är privatägda men byn och gårdsmiljöns exteriör visas efter överenskommelse med ägarna. Här finns också möjligheter att övernatta.

Här på Västeräng är allt byggt i yppersta träteknik med säkra symmetrier och så förstås en imponerande hållbarhet och kvalitet. Här finns också en trädgård med växter från den gamla tiden.

Längs den promenadstig som utgår härifrån kan du uppleva mer av Västerängs historia.

Nästa stopp är Delsbo forngård som ligger alldeles här i närheten. Kör ut på väg 305 igen och ta till vänster. Stora, burgna hälsingegårdar ligger omkring dig. På 1970-talet var det många som lät renovera sina hus, för i spåren av den goda konjunkturen inom skogsindustrin steg virkespriserna och många bönder avverkade skog och investerade i lantbruket och bostadshusen.

Mitt i denna hälsingeidyll ligger den grå forngården som ett utropstecken. Parkeringen ligger precis framför entrén.

Translate »