Nyheter

I år har ytterligare en resrutt – Resväg 4 – kommit till med ett 30-tal nya besöksplatser och den totala resrutten är cirka 10 kilometer lång och passerar genom 25 byar i Bjuråker. Denna resrutt startar vid Forngården i Bjuråker och resan går vidare norrut och över byar som Friggesund, Lia, Holmberg, Stråsjö, Gröntjärn, Norrberg, Brännås, Ängebo, Hedvigsfors, Bricka och avslutas på kulturgården i Svedjebo nära Friggesund. Varför inte stanna ett tag i Friggesund och besöka olika besöksplatser i närområdet. Mer information om olika besöksplatser i Friggesundsområdet finns på ICA i Friggesund. Du kan till exempel promenera utefter den vackra Strandpromenaden vid Norra Dellens strand. Du kan även lyssna till flera av dessa besöksmål i våra podcaster. Besöks platserna har även angivna koordinater som gör det lättare att kunna hitta. Denna nytillkomna resrutt finns endast i form av podcaster och kan laddas ner här på hemsidan. Våra övriga tre resvägar och besöksmål finns även att tillgå i form av tre CD skivor (2 + 1) och går att köpa på våra olika försäljningsställen. Information om försäljningsställen finns här på hemsidan.

Movikens Masugn och Hamnen ingår i Dellenriket och där kommer det att hända en del saker i sommar. När masugnen öppnar omkring den 20 juni hoppas vi att den inköpta audioguiden kan tas i bruk. Det innebär att besökarna kommer att få låna en liten ”handenhet” och i den finns det en liten bandspelare som har guiden inspelad. Vid varje ställe som vi har något speciellt att berätta finns det en nummerskylt. Om man vill höra det trycker man den aktuella siffran och får då höra den inspelade berättelsen. Det finns också möjligheter att koppla hörlurar till handenheten. Fördelen med detta system är att vederbörande gäst kan gå i sin egen takt och lyssna på det som förefaller intressant.

Hamnen är en välbesökt plats, 3 – 4000 personer söker sig dit varje sommar. Det som drar är kanske den gamla unika miljön där man anar” historiens vingslag”. Vid bryggan ligger två gamla båtar förtöjda. Den ena -”Fortuna”- anskaffades i mitten av 1800-talet och anses vara Sveriges äldsta ångbåt som fortfarande är i drift. Varje sommar brukar det finnas konstverk i utomhusmiljö i Movikens hamn. Koppla gärna av en stund i denna vackra miljö vid Norra Dellens strand och beskåda i lugn och ro de olika konstverken gjorda av olika konstnärer.

Du kan ladda ner resvägarna infotext på sidan Resa i Dellenriket.

Du kan ladda ner kartor på resvägarna på sidan Kartor.

Du kan ladda ner podcast eller lyssna på Dellrikets info om varje historisk plats på sidan Iphone eller välja en flik under Podcast.

Hur du väljer en CD - dvs Resväg
Hur du väljer en CD – dvs Resväg
Translate »